Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Σωτηρης Ασπιωτης.....μεγαλος Πατρινος καραγκιοζοπαικτης......σαν σημερα

 Ο Σωτηρης Ασπιωτης γεννηθηκε το 1926 στην Πατρα και ειχε καταγωγη απο την Κερκυρα.
Απο μικρο παιδι μαζι με τον αδελφο του Μιμη εχουν το χαρισμα του πατερα τους να ζωγραφιζουν.
Ο Μιμης ,μεγαλυτερος,εγινε απαραιτητος βοηθος των καραγκιοζοπαικτων της εποχης ζωγραφιζοντας φιγουρες και τον ακολουθησε και ο Σωτηρης.
Το 1935 περιπου ο μικρος Σωτηρης επαιζε παραστασεις καραγκιοζη στην αυλη του σπιτιου του και αργοτερα εγινε βοηθος σε ολα σχεδον τα γνωστα ονοματα των καραγκιοζοπαικτων της Πατρας.
Η καρριερα του απογειωθηκε συντομα και η ενασχολιση του και με το κουκλοθεατρο τον κατεστησαν περιζητητο σε ολους τους χωρους που παιζοταν το θεατρο σκιων.
Συνοδευε τις παραστασεις του με το μπουζουκι του και την καλλιτεχνικη βραχνη φωνη του ,επαιζε δε και στο υπογειο κεντρο ΖΟΥΓΚΛΑ (Μπουκαουρη και Γουναρη).
Επαιξε σε ολη την Νοτιοδυτικη Ελλαδα και σε ολα τα γνωστα στεκια της Πατρας και κυριως στο θεατρο ΡΕΚΟΡ του Πινδαρου.
Ζωγραφιζε πολυ ωραια και πουλουσε τις φιγουρες του σε αλλους καραγκιοζοπαικτες ...ειχε δε ζωγραφισει και πινακιδες καταστηματων.
Στις φιγουρες πολλες φορες εφτιαχνε τον κορμο και σε μια ειδικη υποδοχη προσαρμοζε το κεφαλι ,ετσι σχεδιαζε πολλα διαφορετικα κεφαλια για τον ιδιο κορμο......
Εκει γυρω στο 1965 τον γνωρισα και εγω ,μικρο παιδι,πολλες φορες τρυπωνα στο κουκλοθεατρο να δω ''πως γινοταν'' ,παρακολουθουσα τακτικα τις παραστασεις του που συνεργαζοταν με τον Γιανναρο μεχρι το 1975 περιπου που αλλαξα γειτονια και πηγα για σποδες ,αργοτερα (1985)τον συναντουσα κατω απο τον ΟΤΕ στην Γουναρη που περιμενε την γυναικα του (που εργαζοταν εκει) και του ελεγα για τα παλια ....πεθανε στην Πατρα στις 29 Ιανουαριου 1989.




Γλαφυρη περιγραφη απο την ζωη του Σωτηρη Ασπιωτη θα βρειτε στο εξαιρετικο βιβλιο του Αρη Μηλιωνη ''Σκιες στο φως των κεριων''
Οι φωτογραφιες απο φιγουρες προερχονται απο το αρχειο του αειμνηστου Γιανναρου .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωτηρης Ασπιωτης... Τι να πρωτοθυμηθω...Πατρινος με καλλιτεχνικη κερκυραϊκη φλεβα, μοναδικος στο κουκλοθεατρο αφησε εποχη στο θεατρο Ρεκορ της Γουναρη τις δεκαετιες του 50 και του 60. Στη πιτσιρικαρία πιο πολύ αρεσε η δικη του παρασταση παρα αυτή του καραγκιοζη που ακολουθουσε. Ανθρωπος με λαϊκο πηγαιο χιουμορ και καλος ζωγραφος φιλοτεχνουσε τα πανό των παραστασεων. Τις Κυριακες τα πρωινα, παιδι του δημοτικου, μου αρεσε να πηγαινω και να τον παρακολουθώ καθως δουλευε με το πινελο και τις μπογες του τα πανό.